Fortsæt til hovedindholdet

Kristi himmelfartsdag

Københavns Stift

Hvorfor fejrer vi Kristi himmelfartsdag?

Kristi himmelfartsdag hænger tæt sammen med påsken. Jesus blev korsfæstet, døde og genopstod påskesøndag. I dagene efter påske mødte han flere af sine venner igen. Han gik med dem, spiste med dem og talte med dem. De havde mange spørgsmål, og han brugte tid på at forklare dem, hvad det hele betød.

Efter 40 dage forlod han Jorden - i Bibelen står der, at han "blev taget op til himlen".

Hvad skete der Kristi himmelfartsdag?

På Kristi himmelfartsdag mødtes Jesus med sine venner én sidste gang. Det skete ved Oliebjerget – en bakke lige uden for Jerusalem, som stadig findes i dag. Jesus kendte stedet godt. Det var også her han var med sine venner skærtorsdag i påsken.

Jesus sagde, at han snart ville forsvinde. Men han lovede, at de nok skulle få hjælp til at klare sig uden ham. Han sagde også, at de skulle fortælle andre om det, de havde oplevet. Pludselig blev han løftet op fra jorden, og en sky skjulte ham. 

Mens de stadig stod og så op mod himlen, dukkede to mænd i hvide klæder op. De lignede engle – ligesom dem ved graven. De sagde, at Jesus nu var taget op til Gud, og at han en dag ville komme igen.

Hvordan fejrer vi Kristi Himmelfart i dag?

I Danmark er Kristi Himmelfart en fridag. Mange bruger den på familie, venner eller en lille ferie. I kirken er der gudstjeneste. Her hører man historien om Jesus, der bliver taget op til himlen. Præsten taler tit om, at Jesus ikke bare forsvandt, men satte noget nyt i gang: et fællesskab og en tro, der stadig lever.

Kristi himmelfartsdag hænger også tæt sammen med pinsen, som finder sted 10 dage efter Kristi himmelfartsdag. Her får Jesus' venner nemlig den hjælp, Jesus havde lovet dem: Helligånden. 

Læs om hvad Helligånden er - og hvorfor vi fejrer pinse.

Billedet øverst er malet af Rembrandt van Rijn i 1663 og hedder "Himmelfarten". Maleriet tilhører Alte Pinakothek i München, Tyskland, og gengives her under Creative Commons' CC BY-SA 4.0-betingelser.