Fortsæt til hovedindholdet

Kristi himmelfartsdag

Københavns Stift

Hvorfor fejrer vi Kristi himmelfartsdag?

Kristi himmelfartsdag hænger tæt sammen med påsken. Jesus blev korsfæstet, døde og genopstod påskesøndag. I dagene efter påske mødte han flere af sine venner igen. Han gik med dem, spiste med dem og talte med dem. De havde mange spørgsmål, og han brugte tid på at forklare dem, hvad det hele betød.

Efter 40 dage forlod han Jorden - i Bibelen står der, at han "blev taget op til himlen".

Hvad skete der Kristi himmelfartsdag?

På Kristi himmelfartsdag mødtes Jesus med sine venner én sidste gang. Det skete ved Oliebjerget – en bakke lige uden for Jerusalem, som stadig findes i dag. Jesus kendte stedet godt. Det var også her han var med sine venner skærtorsdag i påsken.

Jesus sagde, at han snart ville forsvinde. Men han lovede, at de nok skulle få hjælp til at klare sig uden ham. Han sagde også, at de skulle fortælle andre om det, de havde oplevet. Pludselig blev han løftet op fra jorden, og en sky skjulte ham. 

Mens de stadig stod og så op mod himlen, dukkede to mænd i hvide klæder op. De lignede engle – ligesom dem ved graven. De sagde, at Jesus nu var taget op til Gud, og at han en dag ville komme igen.

En ny himmelfartstradition?

Gudstjeneste på natklub

Natklubben Dorsia åbner torsdag 29. maj kl. 22 dørene for en helt særlig event: en gudstjeneste med drinks.

 

Kirkebænken er skiftet ud med barstole, alterlyset er skiftet ud med neonlys, og den søde altervin er skiftet ud med sprøde cocktails - både med og uden alkohol. Men budskabet er ikke ændret. Her fejrer vi kærligheden til hinanden og til os selv. 

 

”På klubben Dorsia glæder vi os til at slå dørene op og se, hvad vores festglade publikum siger til en god gedigen prædiken efter alle kunstens regler”, siger klubchef på Dorsia Adam Villaro Krüger. 

 

Men kan et nattelivs-tempel virkelig forenes med kirkens hellige traditioner? For nogle vil kombinationen af cocktails og kristendom måske virke provokerende, mens andre måske ser det som en naturlig udvikling i en tid, hvor grænserne mellem det spirituelle og det sociale er under forandring, fortæller præst Rasmus Peytz Stephansen: 

 

”Tidens megen snak om åndelig oprustning afspejler en tendens, vi oplever i kirken, nemlig et tiltagende behov for at tale om sin tro og eksistens. Men folk ved ikke, hvor de skal finde fællesskaber til den slags samtaler. Derfor vil jeg åbne samtalen med en festlig gudstjeneste,” siger præst Rasmus Peytz Stephansen, der står for gudstjenesten. 

 

Gennem elektronisk musik, bønner og kirkelige ritualer vil Dorsias menighed blive ført gennem en meditativ gudstjeneste, der lægger grundstenene for en fantastisk nat: 

 

”På mange måder er kirken og natklubben to sider af samme mønt, da begge fungerer som ventil efter en travl hverdag. Vi træder ind i et særligt rum, der er forskelligt fra resten af verden, og så bliver vi forandret gennem et ritual,” siger Rasmus Peytz Stephansen. 

 

Har du lyst til at fejre livet og kærligheden på en ny måde, så kom og få pre-gamet dit sind, inden du rammer dansegulvet.

 

Natklubsgudstjenesten Kristi himmelfartsdag finder sted

Torsdag 29. maj kl. 22-23 

 

Dorsia
Kattesundet 4
1458 København

 

Efter gudstjenesten er der almindelig klub, som enhver anden torsdag aften fra kl. 23

Hvordan fejrer vi Kristi Himmelfart i dag?

I Danmark er Kristi Himmelfart en fridag. Mange bruger den på familie, venner eller en lille ferie. I kirken er der gudstjeneste. Her hører man historien om Jesus, der bliver taget op til himlen. Præsten taler tit om, at Jesus ikke bare forsvandt, men satte noget nyt i gang: et fællesskab og en tro, der stadig lever.

Kristi himmelfartsdag hænger også tæt sammen med pinsen, som finder sted 10 dage efter Kristi himmelfartsdag. Her får Jesus' venner nemlig den hjælp, Jesus havde lovet dem: Helligånden. 

Læs om hvad Helligånden er - og hvorfor vi fejrer pinse.

Billedet øverst er malet af Rembrandt van Rijn i 1663 og hedder "Himmelfarten". Maleriet tilhører Alte Pinakothek i München, Tyskland, og gengives her under Creative Commons' CC BY-SA 4.0-betingelser.