Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Sådan kan TV-køkkenet fungere som påskeaktivitet

Giv påsken et moderne twist ved at skabe interaktion og fællesskab omkring påskemåltidet når I laver tv-køkken på de sociale medier. 

Louise Skovbæch. Screengrap fra Trinitatis Kirkes videoer fra påsken 2020.

Af Louise Skovbæch, Kirke- og Kulturmedarbejder, Trinitatis Kirke

Kunne du tænke dig at lave tv-køkken om påskemiddagen? Du kan lave nogle hyggelige videoer, hvor folk kan følge med og lære at lave den mad, du måske ellers ville have serveret i kirken. Og så er det jo hyggeligt, at det er et kendt ansigt fra kirken, der rører i gryden. 

Her kan du se et bud på, hvordan det kan gøres, men der er mange muligheder. Det vigtigste er, at man er sig selv på skærmen – det giver god energi. Se ved at klikke her, hvordan man har gjort i Trinitatis Kirke.

Her er en video med Lotte Forchhammer, præst, hvor hun inspirerer lidt til, hvordan man kan lave noget meget simpel påskemad. 

Du skal bruge en fotograf

Ud over kokken skal der være en fotograf. Det kan være et familiemedlem eller en kollega, du i forvejen er i social boble med. Du har som kok ikke hænder til andet end at lave mad, og det er svært at få en god film med et stativ, for du kommer til at bevæge dig rundt i køkkenet, flytter dig fra ovn til køleskab til køkkenvask osv. De færreste almindelige køkkener er opstillet som i et tv-studie. Det kan også være, at der skal zoomes ind på detaljer.

En mobiltelefon er fint

Du kan sagtens filme det hele med din mobiltelefon. Du behøver ikke gå ud og købe en masse udstyr.  Efterfølgende klipper du det sammen i et program som eksempelvis VideoPad eller IMovie. Computeren skal dog have lidt processor- og lagerkraft, når du arbejder med film.

Tænk din menu igennem

Tænk over hvilken mad du vil lave. Skal være meget enkelt, gourmet eller midt i mellem? Og overvej, hvor mange ingredienser du vil bruge. Det afhænger også af dit publikum. Det kan godt ske, at lidt enkel mad, som ikke kræver mange ingredienser, bliver et større hit, og at seerne derfor også går i køkkenet. Det skal jo være til at overskue, før man går i gang. 
Husk også at tjekke din indkøbsseddel en ekstra gang, så du har alt, hvad du skal bruge. Det er rigtig ærgerligt at mangle noget, når du står midt i optagelserne.

Flere små film er fint

Hvis du planlægger en hel påskemenu, er det smart at dele menuen op i mindre film. Lav én film om lammekøllen, én om salaten, én med dressingen osv. Det er meget nemmere at overskue, og det er også nemmere for seerne at bruge bagefter. 

Tænk arbejdsgangen igennem

Nogle ting kan blive taget om. Du kan sagtens filme mange gange, at du sætter en steg i ovnen. Det er bare at gøre det om og om igen. Men når du først har hældt dressingen ud over salaten, kan du ikke gøre det om. Så tænk hvert skridt igennem.

Ryd op

Mad og renlighed passer godt sammen. Det er bare lidt lækrere at se ind i et rent og opryddet køkken, så ryd godt op, inden du går i gang. Fjern alt det, der står rundtomkring. Lidt styling gør heller ikke noget. Du kan nemt skabe lidt stemning med et enkelt stearinlys i vindueskarmen og lidt flotte grøntsager, der ligger på bordpladen.

Opskrifterne skal på nettet

Læg opskrifterne på nettet, f.eks. på kirkens hjemmeside, så folk også kan lave maden og købe ind, uden at de skal se på filmen.