Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Sammen om en grønnere folkekirke

Der blev lyttet, skrevet ned og stillet spørgsmål, da 700 deltog i en udsolgt inspirationskonference om grøn omstilling i folkekirken.

Der blev lyttet, skrevet ned og stillet spørgsmål, da 700 deltog i en udsolgt inspirationskonference om grøn omstilling i folkekirken, hvor over 50 fra Viborg Stift deltog.

Af Sandra Rask Petersen og Henrik Helms

Etablering af skov på præstegårdsjord. Solceller på kirkejord. Vild med vilje på kirkegårde.

Det var nogle af de grønne initiativer, man kunne høre om på konferencen i Fredericia, hvor medarbejdere og frivillige i folkekirken mødtes for at blive inspireret af nogle af de grønne initiativer, som allerede spirer frem landet over.

Biskop Henrik Stubkjær føler at Viborg Stift står som væddeløbsheste der er klar i startboksen, og glæder sig over at der er godt 50 deltagere med fra stiftet.

"Konferencen opfatter jeg som utrolig vigtig, hvor vi både henter inspiration og skaber netværk, så det er rigtig dejligt at vi er så mange med fra Viborg Stift i dag."

Et grønt fodaftryk

Konferencen var arrangeret af Folkekirkens Grønne Omstilling, der er et landsdækkende projekt, som skal tage hele folkekirken i en grønnere retning.

Kirkeministeren var den første på talerstolen, og hun udtrykte stor taknemlighed for, at der på lokalt plan allerede er sat mange grønne initiativer i gang, og at der bliver taget ejerskab.

” Hvis I ikke ser værdien af den grønne omstilling, kommer vi ikke langt. Det her er på mange måder et billede på, hvad folkekirken kan. Som Danmarks største forening kan vi sætte et grønt fodaftryk. Jeg tror, det her kan inspirere ud over folkekirken”, sagde Ane Halsboe-Jørgensen, da hun bød deltagerne velkommen.

Thomas "Vovemod!" Lütken, der er direktør for Vanebrudspalæet gav tilhørerne en energiindsprøjtning under overskriften Bryd vanen for klimaet.

I løbet af dagen var der forskellige oplægsholdere på programmet, og deltagerne kunne blandt andet blive klogere på, hvad der skal til for at bryde vanen for klimaet, og hvordan vi kan forvalte vores forhold til jordens ressourcer på en sådan måde, at vores efterkommere også kan nyde godt af dem.

Provst i Bogense Provsti, Keld Balmer Hansen fortalte om grønne strategier

Deltagerne kunne også høre om andres erfaringer med energiforbedringer i folkekirkens bygninger, biodiversitet på kirkegårde, skovrejsning og udarbejdelse af grønne strategier.

En af de deltagere, der havde taget turen var Ejvind Dahl. Han sidder i udvalget for den grønne omstilling i Viborg Stift.

"Noget af det vigtigste jeg tager med mig hjem, og som vi skal arbejde videre med er at skabe ejerskab og få det forankret i menighedsrådene, så de kan se hvordan de kan gøre noget hjemme i deres sogn."

Dagen sluttede med en paneldebat om, hvordan folkekirken kan bidrage til den grønne omstilling.